Kello lähestyy yhdeksää. Priimin oma musiikkipedagogi Annamaria kiiruhtaa Sambojen ovelle soitinkärrynsä kanssa. Vastassa on kaksitoista parivuotiasta, jotka alkavat välittömästi Annamarian nähtyään hihkumaan ja kiljahtelemaan – on Musapajan aika! Kaikki ryntäävät iloiten lepohuoneen ovelle. Puolet innokkaista musisoijista pääsee Musapajaan heti, ja toinen puolikas joutuu odottamaan vuoroaan. Siitäkös harmi syntyy – muutama malttamaton kyynelkin joudutaan vuodattamaan. Onneksi ryhmän aikuiset keksivät odottajille mukavaa puuhaa odotuksen ajaksi.
Lepohuoneen puolella kaikki jäävät odottamaan. Annamaria jakaa istuinalustat lattialle ja osoittaa jokaiselle oman paikan. Kuuliaisesti jokainen menee osoitetulle paikalleen, ja istuu aloillaan odotusta täynnä. Annamaria asettelee lattialle erilaisia soittimia: guiron, lattiarummun, rytmikapulat ja shakerit.
Ihan ensimmäisenä tervehdimme tukiviittomien kanssa sanoen: “Hyvää huomenta kaikille ystäville!” Kaikki tapailevat jo viittomia Annamarian mukana. Tervehdyksen jälkeen Annamaria pyytää ensimmäisen lapsen valitsemaan soittimen itselleen. Pieni tyttö tulee soittimien luokse, tutkailee niitä hetken, ja valitsee sitten lattiarummun. Muut odottavat aloillaan, kun tyttö palaa paikalleen melkein itsensä kokoisen rummun ja mallettejen kanssa, asettelee soittimen eteensä ja alkaa soittaa. Muut taputtavat rytmissä mukana ja laulavat: “Ida, Ida, kiva kun oot täällä! Aijjaij-jaij-jaij-jai kiva kun oot täällä!” Soiton jälkeen tyttö palauttaa tottuneesti rummun takaisin paikalleen. Seuraava lapsi tulee hakemaan itselleen soittimen, ja taas lauletaan tuttu laulu. Näin alkaa Sambat-ryhmän Musapaja joka kerta: jokaiselle lauletaan “Kiva kun oot täällä”-laulu, ja kaikki tapailevat laulun sanoja.
Seuraavaksi liikutaan – senkin Sambat tietävät, koska niin tehdään aina. Ilman erillistä pyyntöä he nousevat ylös, ja jäävät odottamaan ohjeita. On vuorossa Karhuperhe kävelyllä -liikuntaleikki. Annamaria näyttää, miten isäkarhu tallustaa: “Taaaa, taaaa, isäkarhu tallustaa”. Kaikki tömistävät isoin askelin puolinuottien tahtiin. Äitikarhu tassuttaa nopeammin neljäsosanuottien mukaan, ja “Ti-ti ti-ti ti-ti ti-ti kuuluu metsän polulta” kun pikkukarhun tassut kipittävät kahdeksasosanuottien tahtiin. Sambojen pienet tassut tassuttelevat ja kipittelevät perässä. Piilometsän säveliä -levyltä haetaan “Karhuperhe kävelyllä” -laulu ja liikutaan musiikin mukana.
Liikkumisen jälkeen otetaan taas soittimet esille: iso lattiarumpu, pari kehärumpua ja pari shakeria. Annamaria ohjaa Lotan, Sambojen lastenhoitajan, sekä kaksi lasta ison lattiarummun ääreen. Kehärumpua soittavat kaksi pientä Sambaa ja Kati-lastenhoitaja. Shakeriin tarttuu Jaana-lastentarhanopettaja kahden lapsen kanssa. Lapset tietävät jo, että isäkarhu on iso lattiarumpu, äitikarhua rytmittää kehärumpu ja pikkukarhua shakerit. “Viritetään soittimet!”, Annamaria ilmoittaa, ja kaikki saavat soittaa niin maan vimmatusti. Annamaria nostaa kädet ylös ja sanoo: “Tauko!” – ja soitto loppuu siihen paikkaan. Kaikki nostavat kädet ylös tauon merkiksi. Soitto alkaa, kun “Karhuperhe kävelyllä” alkaa kuulua CD-soittimesta.
Soittoharjoituksen jälkeen lapset tuovat soittimet takaisin paikoilleen. On taas liikkumisen aika. Nyt otetaan sisiliskokädet valmiiksi: pienet kädet hankaavat toisiaan vasten, ja huoneen täyttää jännittävä suhina. “Sisilisko sihisee, suhisee ja huiskii” kuuluu CD-soittimesta. Välillä tanssitaan ja keinutellaan kaislakehdossa.
“Mene lepäämään lattialle, on loppurentoutuksen aika”, ilmoittaa Annamaria, ja Samboja ei tarvitsekaan kahta kertaa käskeä. Kaikki pötköttelevät lattialla ja kuuntelevat rauhoittavaa musiikkia aikuisten silitellessä.
Lopuksi suljetaan soittorasiat, ja sen leikin kaikki osaavat alusta loppuun.
“Suljen ihanan soittorasian
kierrän lauluni kippuraan.
Muiston mukavan taskuun taputan
siihen saakka kun tavataan.
Kiitän, kumarran, niiaan, vilkutan
pian taas yhdessä lauletaan.
Lal-lal-la-la-la, lal-lal-la-la-la
Lal-lal-la-la-la, lal-lal-laa.”