Kesä, mikä ihana vuodenaika. Erityisesti varhaiskasvatuksessa kesäaika on hauska aika tehdä töitä. Siirtymät sisältä ulos ja takaisin sujuvat jouhevasti. Kesällä vaatteita on vähän ja ne ovat helppoja pukea ja riisua, myös lasten itse. Pienemmätkin piiperoiset vetävät shortsia ja tennaria jalkaan. Kesä on oikeastaan parasta aikaa lapsen pukemisharjoittelulle. Kesä on oiva aika myös opetella kuivaksi. Vaipat voi jättää surutta pois lapselta, jolla kuivaksiopettelu on ajankohtainen. Mikä sen jännempää kuin tehdä puskapisut. Ja vaikka ei ehtisi puskaankaan, ei paleltumisen vaaraa ole, vaikka pisu lirahtaisi pöksyyn. Kesäaika kannattaa siis hyödyntää erilaisten perustaitojen harjoitteluun. Toki puhdas lomailu ja rentoutuminen on se tärkein homma.
Kesä on myös aika maistella uusia tuoreita makuja. Mansikat, porkkanat, herneet, yrtit suoraan torilta houkuttavat lasta uusien makujen maailmaan. Ja varsinkin jos kasvikset on itse kasvatettuja, niin mikäpä sen maistuvampaa. Priimissä on tänä kesällä aloitettu panostamaan hedelmien ja kasvisten syöntiin ihan eri volyymilla kuin aiemmin. Nyt osastoissa on isot hedelmä- ja kasviskorit, joissa on vaihdellen tarjolla satokauden makuja. Banaania, omenaa, kurkkua, tomaattia, porkkanaa, paprikaa on tarjolla koko ajan. Lähtökohtana on, että opetellaan maistelemaan uusia makuja ja että suu tottuu erilaisiin koostumuksiin, mutta kuitenkin niin, että jokainen lapsi saa nauttia jotain tuorepalaa jokaisella aterialla. Jos se paprika ei nyt tänään maistu, niin tarjolla on aina sellaista mikä maistuu. Tästä voi joku olla eri mieltä kanssani, ja mielelläni otan vastaan vinkkejä ja vihjeitä. Mutta toistaiseksi näillä edetään.
Priimissä alkaa syksyllä uusi toimintakausi, mikä tuo mukanaan myös uuden toimintamallin koko taloon. Kevään kehittämispäivässä koko henkilökunta koulutettiin Rokkien ryhmässä jo toimineeseen toimintamalliin. Toimintamalli sai nimen RYTMIKÄS ARKI. Rytmikkäässä arjessa lapsella on joka päivä huolellisesti suunniteltu struktuuri, jossa toiminnan painopisteet on johdettu varhaiskasvatussuunnitelman perusteista (Vasu). Toimintaa pyöritetään pajoissa, jotka ovat kaksi kertaa viikossa tapahtuva Musapaja, sekä Ikiliikkujan leikit, Pulinapaja ja Taidetouhut. Pajojen nimistä voi päätellä paljon, vaan ei kaikkea.
Musapajassa luonnollisesti musisoidaan; lauletaan, soitetaan ja opetellaan musiikillisia asioita. Musapajoilla harjoitellaan myös vuorovaikutustaitoja, ryhmässä toimimisen taitoja, kuuntelun taitoa sekä esiintymistaitoja.
Ikiliikkujan leikit voivat sisältää oikeastaan ihan mitä vaan lapsen kiinnostuksen kohteista lähtevää toimintaa, satujumpasta, metsämörreilyyn, pallopeleistä, kiipeilyyn. Ikiliikkujat myös usein tutkivat ja ihmettelevät maailmaa.
Pulinapajoissa lapset puhuvat, kertovat, satuilevat, tarinoivat, tutkivat, muistelevat sekä kuuntelevat. Paja voi olla mm. satuhetki, suujumppa tai sadutus.
Taidetouhuissa lapset pääsevät kokeilemaan erilaisia taiteen muotoja. Värittämiset, piirtämiset, maalaamiset, askartelut ja draama kuuluvat tähän pajaan.
Useimmiten toiminta kuitenkin läpäisee monta eri oppimisen aluetta.
Rytmikkään arjen lisäksi Priimissä aloittaa kolme uutta varhaiskasvastuksen opettajaa. Tarja luotsaa Pikku Priimiä, Maarit Poppeja ja Julia Rokkeja. Vanhoista tutuista, Ila ja Veera palaavat vauvalomilta työn ääreen.
Julialla on taustallaan pitkä tanssijan tie ja olemmekin suunnitelleet hyödyntää Julian osaamista Musapajoissa, Taidetouhuissa, Ikiliikkujan pajoissa. Saa nähdä millaisia projekteja näissä pajoissa syntyy…Näistä kuullaan myöhemmin.
Nyt lepäillään ja rentoudutaan kesälomalla. Uidaan, grillataan, retkeillään metsissä, soudellaan, ongitaan ja ollaan yhdessä läheisten kanssa. Syksyllä aloitellaan uusi toimintakausi ja odotellaan mitä se tuo tullessaan. Viime syksyn blogikirjoituksessa kirjoitin päiväkodin flunssakauden alkamisesta ja siitä, kuinka se kestää ja kestää. Onko korona tuonut tullessaan tähän jotain uutta, jää nähtäväksi. Voimassa olevien ohjeiden mukaan jos toimimme, eli jos pidämme hyvää huolta käsihygieniasta, emme tule yhtään oireisena/kipeinä päiväkotiin, yskimme oikein, luulen, että flunssakausi ei tänä vuonna alakaan 🙂 No, toivossa on hyvä elää!